prague baroque orchestra & vocal ensemble               
NAPSALI A ŘEKLI O NÁS

...koncert byl setkáním s neokázalým, zaníceným a znalecky dokonalým uměním ...
(Hospodářské noviny, říjen 2012, Petr Veber)

...interpretace Pergolesiho Collegiem 1704 byla toho večera mimořádná, posluchači místy zapomínali snad i dýchat...
(OPERA PLUS, říjen 2012, Svatava Barančicová)

...Václav Luks se svými muzikanty znovu potvrdil, že se v oboru historicky poučené interpretace barokní hudby oba jeho soubory vypracovaly mezi špičkové...
(OPERA PLUS, říjen 2012, Helena Havlíková)

...Zprávy o zahraničním uznání jejich koncertů a nahrávek potvrzují, že jde o orchestr schopný obstát velmi dobře i v konkurenci na mezinárodní scéně...
(Hospodářské noviny, září 2012, Petr Veber)


...inteligence na všech úrovních a vše podle skvělého vkusu. Dokonalé co do realizace i záměru...
(La Montagne, srpen 2011, Pierre-Olivier Febvret)


diapasondor
   ...celé CD, od začátku až do konce, je důkazem preciznosti a vzácné stylistické dokonalosti 
   Collegia
1704. V nejlepším slova smyslu se jedná o hudební zjevení....
       (Diapason, červenec 2011, Jean-Luc Macia)

 

Gramophone EditorsChoice    ...hudebníci a zpěváci Collegia 1704 hrají a zpívají s precizností a lyrismem...
       (Gramophone, duben 2011, David Vickers)  



le monde"...Klepala jsem se zimou, ale ještě více očekáváním konečně vidět barokní ztvárnění Händelova Rinalda, které doposud v hlavním městě České republiky nebylo inscenováno. Jeho kvality jsou natolik výrazné, že dokázaly přesvědčit i pražské publikum, které je známé spíše svou konzervativností. Představení, jehož řízení se ujal excelentní dirigent Václav Luks, sklízí od své premiéry velkolepý úspěch..."
reportáž Le Monde, Marie-Aude Roux, 25. 4. 2010

rozeta


Mozart s nadšením
"Bohatství barev, jejich hutná emocionalita a kompoziční vytříbenost byly provedeny v nejlepším světle – v hudebně a stylisticky výjimečné úrovni. Pěvecká a instrumentální složka se přirozeně prolínaly mezi sebou ve svěžím a křehkém zvuku, průzračném až do posledního detailu, bohatém na kontrasty a životném tak (...) jak jej můžeme slyšet jen málokdy."

Dresdner Neueste Nachrichten, 14. 1. 2013, M. Hanns
W. A. Mozart: Velká mše c moll


Zelenkovští specialisté zanechali svůj otisk na bachově mistrovském díle, Mši h moll
"Asi nejvýmluvnější na této nahrávce je, jak Luks tak brilantně drží na uzdě tohoto netvora – stylisticky různorodého a technicky velkorysého v tolika barokních formách a efektech. Luksovi hráči a zpěváci k jeho koncepci přistupují odhodlaně a entuziasticky, což z nahrávky dělá jedno z nejfantastičtějších zpracování Mše h moll, které jsem kdy slyšel."
Audiophile Audition, Steven Ritter, 11/2013
Recenze CD J. S. Bach: B Minor Mass


Provedení obdivuhodné kvality a extatického nadšení – tak, jak má Bach znít
"Luks pečlivě formuje rostoucí dramatickou linku, která začíná pozvolna plynoucím Kyrie a radostným (ne však přehnaným) Gloria, po kterých pak buduje intezitu každé čísti až k extatickému Et expecto resurrectionem. Dílo korunuje hbitým a živým Sanctus; jeho tempo může být pro ledaskoho šokem, ale dává perfektní hudební smysl – a strhává nános starého opakované klišé "velkých zvonů", které se traduje od 19. století. Jeho sbor je přímý a osobitý a zároveň precizní s absolutně přesnou intonací a sólisté jsou vybrání prostě skvěle.
Limelight Magazine, Australia, 12/2013
Recenze CD J. S. Bach: B Minor Mass


"S Collegiem 1704 a Collegiem Vocale 1704 má Luks k dispozici dva fantastické ansámbly, jejich technická svrchovanost otvírá téměř neomezené možnosti."
FONO FORUM 12/2013
Recenze CD J. S. Bach: B Minor Mass


Síla Händelovy hudby uvedla publikum do Transu
"...uvedení Händelova Mesiáše v pojetí Collegia 1704 bylo svrchovaným uměleckým zážitkem. Síla Händelovy hudby, která sálala z pódia, navodila u posluchačů až jakýsi transový stav, ve kterém duchovní poselství skladby zaznělo s mimořádnou intenzitou."
Helena Havlíková, Lidové noviny, 8. 1. 2014 o Vánočním koncertě Hvězd barokní opery 17. 12. 2013


Výjimečný Mesiáš
"Vedle orchestru a sboru Collegia Vocale 1704 se o působivé provedení zasloužili i čtyři zahraniční vokální sólisté (...) Posluchači byli svědky skvělého večera, který vyvrcholil opakováním slavného Hallelujah."
Vladimír Říha pro Právo a novinky.cz o Vánočním koncertě Hvězd barokní opery 17. 12. 2013


"...úchvatná svěžest, elán nebeského tance podtrhávající vše bachovské, podané tak nádherně a s naprostou hudební dokonalostí."
Richard Wigmore, BBC Radio 3
J. S. Bach: CD Mass in B minor


"Zlatá medaile pro Olympiádu!"
Éric Dahan, Libération
Mysliveček: L'Olimpiade


Silvestr s Collegiem 1704
Vánoční Oratorium / Hudební most Praha — Drážďany, 31. prosince 2012
„...orchestr „šlapal" rytmicky a v tempu, vyrovnaně, oratorium se netáhlo a dynamicky spělo ke svému závěru, sóla se zdařila, zvláště trumpetisté excelovali, za což sklidili zasloužený obdiv publika. Bouře potlesku dokázala, že toto kvalitní těleso staré hudby má v Praze své početné fanoušky."
operaplus.cz
, Svatava Barančivová, 02/01/2013


Svěží, originální a srdečné
Missa Votiva / Kolín nad Rýnem, 25. listopadu 2012

„ ,Missa votiva’ Jana Dismase Zelenky nabídla jako skladba opravdu svěží, velice originální a osobitou barokní hudbu. A interpretace Václava Lukse a jeho hudebníků byla úžasná. (...) která ukázala dynamický rozsah tohoto malého orchestru hrajícího na dobové nástroje, nebo jak dobře trénované sborové hlasy adoptovaly instrumentální sofistikované nuance a důrazy, byla příkladně rozvedena a provedena se srdcem a nadšením.
Kölnische Rundschau, (wei), 27/11/2012

Koncert nabídl ohňostroj nápadů a prostý půvab nevelkého hlasu
Římský ohňostroj / Hvězdy barokní opery, 22. listopadu 2012
„Bude-li nový koncertní cyklus souboru Collegium 1704 a České filharmonie Hvězdy barokní opery pokračovat tak, jak se rozbíhá, bude to jeden z kandidátů na umělecký počin sezony. I druhý večer, který se pod názvem Římský ohňostroj konal v pražském Rudolfinu, totiž nabídl kvalitu v ucelené podobě."
Mladá fronta DNES, Věra Drápelová, 22/11/2012


 

"Hvězdy barokní opery" vyšly pod šťastnou hvězdou
Hlas duše/ Hvězdy barokní opery, 30. října 2012
„Hlas duše, první koncert cyklu, stmelil interprety i posluchače Dvořákovy síně do spřízněného společenství, kterému dodaly atmosféru i svíčky a citlivý světelný design Pavly Beranové."
operaplus.cz, Helena Havlíková, 06/11/2012

Začal nový cyklus Hvězdy barokní opery. Collegium 1704 zaníceně sloužilo hudbě
Hlas duše / Hvězdy barokní opery, 30. října 2012
„Koncert byl setkáním s neokázalým, zaníceným a znalecky dokonalým uměním, které je stoprocentně ve službě hudbě, stejně jako jí bezvýhradně až dojemně slouží i umělecký vedoucí Collegia 1704 Václav Luks."
ihned.cz, Petr Veber, 31/10/2012

Cyklus staré hudby v Rudolfinu představil své první hvězdy
Hlas duše / Hvězdy barokní opery, 30. října 2012
„Po přestávce spojil obě pěvkyně hymnus Stabat Mater Giovanniho Battisty Pergolesiho a jeho interpretace vzbudila u publika nadšení vyjádřené dlouhým potleskem."
denik.cz, čtk, 31/10/2012

Když promluví hlas duše
Hlas duše / Hvězdy barokní opery, 30. října 2012
„Interpretace Pergolesiho Collegiem 1704 byla toho večera mimořádná, posluchači místy zapomínali snad i dýchat. Především obě sólistky utvořily nebesky lahodné duo, jejich podobně temně zabarvené hlasy se ideálně snoubily."
operaplus.cz, Svatava Barančicová, 31/10/2012

Václav Luks: Přivedu do Rudolfina starou hudbu
Rozhovor s Václavem Luksem
„Mým velkým snem je pravidelně účinkovat v Jižní Americe. Publikum je tam neskutečně vnímavé a hladové po staré muzice. Několikrát jsem tam vystupoval a jsem přesvědčený, že tato oblast je budoucnost západní kultury."
ihned.cz, Dita Hradecká, 29/10/2012

Missa Omnium Sanctorum Jana Dismase Zelenky a Collegium 1704
Missa omnium sanctorum ZWV 21 / Hudební most Praha – Drážďany, 16. října 2012

„Václav Luks se svými muzikanty znovu potvrdil, že se v oboru historicky poučené interpretace barokní hudby oba jeho soubory vypracovaly mezi špičkové. K základnímu předpokladu znalosti dobové praxe se v jejich případě připojují výborné dispozice jednotlivých členů orchestru i sboru, které zazářily v koncertantně i sólově komponovaných částech.
operaplus.cz
, Helena Havlíková, 23/10/2012

Někdy člověku naskakuje husí kůže z hrůzy, jindy z krásna
Missa omnium sanctorum ZWV 21 / Hudební most Praha – Drážďany, 16. října 2012
„[...] A to všechno zároveň diriguje a zároveň prožívá mladý (pro mě div ne mladičký) muž s brýlemi a bez taktovky jménem Václav Luks a vy mu věříte, že všechnu tu muziku, co podle něho hrají a zpívají, nemá jen v srdci a v duši, ale i v magických prstech a roztančeném těle."
MF DNES
, Jiří Stránký, 18/10/2012

Raffaella Milanesi - zpívá hudbu Itálie, sní o Francii a miluje Zelenku
Rozhovor s Raffaellou Milanesi
„Díky Václavu Luksovi a jeho výtečným interpretačním schopnostem jsem objevila Zelenkovu duchovní tvorbu, když jsem zpívala jeho Missu Votivu - zamilovala jsem si jeho zvláštní, obtížně pochopitelný a komplikovaný způsob komponování, jehož výsledkem je poctivě napsané, průzračné dílo."
muzikus.cz, Michaela Freemanová, 24/09/2012

Pěvkyně Magdalena Kožená nadchla publikum na Pražském hradě

Magdaléna Kožená: TOUR 2012 / Hudba Pražského hradu, 16. září 2012
„Podle nadšených reakcí zaplněného sálu s kapacitou 920 míst Kožená opět dokázala, že je právě s hudbou barokních mistrů spjata téměř bytostně. Stejně tak Collegium 1704 je podle kritiků respektovaným ambasadorem hudby Jana Dismase Zelenky."
ceskenoviny.cz, ČTK, 16/09/2012

RECENZE: Kožená na Hradě předvedla svoje barokní pěvecká kouzla
Magdaléna Kožená: TOUR 2012 / Hudba Pražského hradu, 16. září 2012
„Obě části koncertu uvedly slavnostní atmosféru navozující skladby Jana Dismase Zelenky a Georga Philippa Telemanna. (....) Také ve Vivaldiho Sinfonii e moll se soubor představil jako sehrané těleso s bohatým výrazem a dramatickým cítěním."
iDNES.cz, Věra Drápelová, 18/09/2012

Špičková Kožená vyzpívala emoce zakódované v hudbě, pomohl jí barokní orchestr
Magdaléna Kožená: TOUR 2012 / Hudba Pražského hradu, 16.září 2012
„Zprávy o zahraničním uznání jejich koncertů a nahrávek potvrzují, že jde o orchestr schopný obstát velmi dobře i v konkurenci na mezinárodní scéně, a to přes zpoždění, které obecně čeští hudebníci na tomto poli po letech kulturní izolace zprvu měli."
iHNED.cz, Petr Veber, 17/09/2012

La Chaise-Dieu 2012
„Jedním z vrcholů Festivalu de La Chaise-Dieu 2012 se stalo provedení Responsorií pro svatý týden (Responsoria pro hebdomada sancta) - čtvrtek, pátek a sobotu - z roku 1723 v podání barokních ansámblů Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704 pod taktovkou jejich dirigenta a zakladatele Václava Lukse. (...) Zelenkova osobnost zůstává obklopena tajemstvím, zatímco posluchač je uchvácen mystickým rozměrem jeho hudby a výjimečnou schopností přiblížit utrpení a smrt."
musikzen.fr, Marc Vignal, 04/09/2012

Hudba velebná i vášnivá
recenze: Zelenka, Jan Dismas - Responsoria pro hebdomada sancta ZWV 55

„(…) Také sbor je v komorním obsazení, které Luksovi dovoluje živě zvýraznit jemné nuance, a to i mohutnějších sborových pasáží. Hlasy sboristů jsou většinou velmi mladé, ale ne tak ploché, jak je obvyklé v praxi anglických souborů. Místo toho většina z nich používá kultivované vibrato, aby hudbu barevně ozvláštnili. Orchestr je doprovází citlivě a výrazně. Zejména obě hobojistky Luise Haugk a Tereza Pavelková září v jejich citlivě hraných partech, které jsou naléhavým dokončením zpívaných textů."
klassik.com, Christiane Bayer, 20/6/2012

Versailles Grand Trianon: GALA ČTYŘECH KONTRATENORŮ
Max Emanuel Cencic, Terry Wey, Vince Yi, Xavier Sabata, 19. června 2012, Versailles
Ve vší té nebeské vokální hudbě je Václav Luks schopen udávat ten správný dramaticky zemitý kontrapunkt s jasnou intuicí. Ansámbl, hrající zaníceně a v perfektní shodě, se sympaticky drží stranou jakéhokoliv esoterického švitoření typického pro jiné barokní ansámbly malého obsazení. Buduje tak základové sloupy pro slavnostní taneční parket, na kterém ony zářivé vokální raketky najdou podporu a zakotvení pro své efemérní umění.
Der Neue Merker, Dr. Ingobert Waltenberger, 19/6/2012

THE WALL STREET JOURNAL: Nová generace českých hvězd dobývá svět klasické hudby
„Nová vlna mladých českých hudebníků je na prahu významných mezinárodních kariér. S právě probíhajícím Pražským se podíváme na tyto průlomové umělce: operní pěvkyni Magdalenu Koženou, Pavel Haas Quartet., dirigent Tomáš Netopil, basbariton Adam Plachetka a specialista na starou hudbu Václav Luks. (…)
Tento rok pan Luks se svým Collegiem absolvuje evropské turné s Magdalenou Koženou; provedena budou vokální díla Händela a Vivaldiho. Poté v Rudolfinu, hlavní pražské koncertní síni a sídle České filharmonie, slavnostně zahájí novou koncertní řadu věnovanou staré hudbě.“
The Wall Street Journal, J. S. Marcus, 18/5/2012

TIP HARMONIE 
2 CD Zelenka - Responsoria pro hebdomada sancta ZWV 55 a Lamentatio Ieremiae Prophetae ZWV 53
"Nejnovější album Collegia 1704 patří k nejzajímavějším nahrávkám staré hudby, které se letos zatím objevily na domácím i zahraničním trhu." 
"Jak Collegium 1704, tak Collegium Vocale 1704 patří k evropsky srovnatelným ansámblům, sestaveným ze špičkových sólistů. Sólový part Lamentationes výtečně zpívá člen Collegia Vocale 1704 Marián Krejčík; Václav Luks řídí provedení lamentací i responsorií energicky, s přehledem, důrazem na vyznění velké plochy i detailu a se smyslem pro vyjádření výrazových a obsahových nuancí textu."
"V rámci domácí zelenkovské diskografie jde o více než vítaný přírůstek; žádný zájemce o dílo největšího českého skladatele první poloviny 18. století by si tuto nahrávku neměl nechat ujít."
Harmonie, Michaela Freemanová, 5/2012

RECENZE J. D. Zelenka – Responsoria: Hudba plná krásy
Zelenka užívá tradiční sborové uspořádání ve čtyřech hlasech velmi inovativním způsobem: překvapivé harmonické zvraty, citlivé melodie a znovu a znovu nová uspořádání jednotlivých hlasů. Tím pádem každá věta dostává svůj vlastní charakter. Všechny tyto detaily nám hudebníci odkrývají – to, že se jedná o Zelenkovské specialisty je zcela jasně slyšet. Členové Collegia Vocale 1704 pod vedením Čecha Václava Lukse zpívají zlušeně a zároveň oduševněle. A právě tímto způsobem se tato hudba může ukazovat v celé své kráse.
NDR Kultur, 6/4/2012, Ulrike Henningsen

RECENZE: J. D. Zelenka – Responsoria: Znějící klenby
„Dirigent Václav Luks se koncentruje na rekonstrukci třikrát tří původních Nokturen. (...) Ta získávají svou podmanivou sílu díky nekonečně plynoucím melismatům a ostrým harmonickým zvratům stejně jako polyfonnímu vrstvení, které to celé odkazuje kamsi do tmavé kostelní místnosti gotických rozměrů. Posluchač se může do zvuků ponořit podobně jako při meditaci, aniž by však riskoval, že se ztratí.
Navzdory homogennímu základu, Collegium Vocale 1704 a Collegium 1704 dávají každému z responsorií svůj vlastní charakter. Preciznost a stylistické mistrovství účinkujících si získá posluchače stejně tak, jako poklid a vážnost, se kterými jsou díla prováděna. Zvuk Collegia Vocale 1704 (...) je úžasně homogenní. A i přesto, že nahrávka byla pořízena ve studiu, fascinuje plným, sametovým, až lukulským akutickým dojmem.“
www.musikansich.de, March 2012, Sven Kerkhoff 
“ Pro pašijovou historii od zajetí Krista až po jeho uložení do hrobu, v kongeniálním Bachově hudebním převyprávění, si u nás lze jen ztěží představit ideálnější interprety, než jsou právě Luksovci.”
“ O úspěch zatím posledního večera Collegia se ovšem tentokrát zasloužil především portugalský tenorista Fernando Guimarães coby Evangelista,...”
“Guimarãesovo dojemně niterné, introvertní vyprávění bylo až magicky přitažlivé, četné „dlouhodeché“ fráze zvládnuté s úžasně propracovanou dynamikou a výrazovou plasticitou, uvolněně tvořený tón nádherně znělý.”
Glosa Víta Dvořáka, operaplus.cz, 7/4/2012 


Povznášející velikonoční rozjímání s Collegiem 1704
" Václav Luks se svým cílevědomým zaměřením na starou hudbu stal během posledních let jednou z nejvýraznějších postav české hudební scény a jeho úsilí se každým dalším koncertem zhodnocuje a potvrzuje význam jeho práce. Pro jeho produkce s orchestrálním i sborovým Collegiem je dnes už příznačná hluboká znalost stylu provázená zvládnutou technikou hry na staré nástroje, umění barvitě vyjádřit výrazové odstíny zvukomalby pro barokní hudbu typické a především „autentické“ nadšení a zaujetí mladých interpretů."
Operní panorama Heleny Havlíkové (69) 17/4/2012

Kožená nabízí intimní rozhovor s posluchači

"...Mimořádným zážitkem ovšem bylo vystoupení pražského barokního orchestru Collegium 1704 (...), které se za šest let svého působení vypracovalo na špičkovou úrověň. Vynikla jedinečná souhra, jimiž jejich hra "dýchá" v nejjemnějších záchvěvech dynamiky..."
Lidové noviny, Helena Havlíková, 21/10/2011

Magdalena Kožená v reportáži České televize
"Bez toho, aniž bychom dlouho spolupracovali, jsme si strašně rozuměli jak s orchestrem, tak s panem Marconem. On je velice spontánní a jde mu o tu momentální inspiraci," říká Magdalena Kožená v reportáži Hedviky Dědkové vysílané na ČT24.
Česká televize, Hedvika Dědková, 12/10/2011

Magdalena Kožená, Vivaldi a Händel
"...Andrea Marcon vedl Collegium 1704 velmi energicky, vytvářel z instrumentálních koncertů i árií dramatické miniatury, dynamicky i tempově maximálně pestré. Orchestr hrál s jistotou, jedná se o komorní sdružení, kde se nikdo za nikoho neschovává a mohl by vlastně hrát i sám, což předvedly obě interpretky koncertů. Györgyi Farkas ovládala poněkud neohrabaný barokní fagot s obdivuhodnou jistotou i v obtížných intervalových skocích a rychlých bězích. Anna Fusek (jinak houslistka souboru) strhla svým provedením koncertu pro sopraninovou flétnu publikum k “nemístnému“ potlesku hned po první větě. (...) Pokud jsem na nějaké superlativy zapomněl, domyslete si je, prosím, sami. V tomto případě jich nikdy nebude příliš."
Zápisník zmizelého, Boris Klepal, 12/10/2011

Zahájení Festival Baroque de Pontoise

"Za přítomnosti Její Excelence paní Marie Chatardové zahájil Pražský barokní orchestr Collegium 1704 a vokální soubor Collegium Vocale 1704 26. ročník Barokního festivalu v Pontoise. Paní velvyslankyně byla nejdříve přijata biskupem z Pontoise, Jean-Yves Riocreuxem,  a ředitelem barokního festivalu, panem Patrick Lhotellierem. Po festivalech v Chaise-Dieu a v Sablé-sur-Sarthe přivítalo francouzské publikum opět vřele tyto české hudební soubory v kostele Notre-Dame v Pontoise. Hudebníci provedli skladbu „Missa Votiva“ Jana Dismase Zelenky pod vedením Václava Lukse. Ukázky z této skladby, které pravidelně vysílala rozhlasová stanice France Musique vždy v odpoledních hodinách, jasně hovoří o popularitě tohoto českého umělce ve Francii."
Ambassade de la République tchèque à Paris, 19/9/2011

Collegium 1704 hostem Academie de Bach ve Francii
Collegium 1704 absolvovalo v srpnu turné po Francii. Podívejte se na video, které byla natočeno u příležitosti provedení Händelova Mesiáše na festivalu Academie de Bach v poslední den festivalu, 28. srpna 2011: http://vimeo.com/28259621.

Mesiáš na festivalu La Chaise-Dieu
"A konečně, závěrečný sbor dobře shrnuje charakteristiky vedení Václava Lukse: sebevědomé, živé, důrazné, ale ne tvrdé, s výraznými pianissimy. Stručně řečeno, konečně živá a zanícená interpretace Mesiáše."
ResMusica, Jean-Noël Démard, 26/8/2011

Luks provedl Mesiáše s dokonalým vkusem bez jediného zaváhání
"...inteligence na všech úrovních a vše podle skvělého vkusu. Dokonalé co do realizace i záměru. Ojedinělá úroveň důvěry mezi dirigentem a hudebníky. A výsledek? Nástupy jsou úžasné a jejich nuance se pohybují v řádech milimetrů. Sbor (o dvaceti hlasech) je zcela oddán výkonu."
La Montagne, Pierre-Olivier Febvret, 23/8/2011

Nadšené publikum na Händelově Mesiáši
"...Koncert v opatsví byl vyprodán a celý sál se zvedl v úctě, když zazněly první tóny Hallelujah. Salvy potlesku odměnily hudebníky v závěru koncertu. Když se vrátili na podium, aby znovu přidali Hallelujah, všech 700 přítomných opět povstalo."
Ouest-France, 22/8/2011

 Bach a Zelenka si dopřávají Luksus
"V barokní hudbě je vše otázkou temperamentu. Temperament Václava Lukse, jeho Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 se k Bachově hudbě hodí znamenitě. (...) Výsledkem není nic jiného, než úžasná vyváženost servírovaná umělci, kteří neskrývají svou radost z hudby. (...) Překvapení nicméně přišlo se Zelenkou, českým dvojčetem Bacha. Luks a jeho hudebníci se mu vždy oddávají s ještě větší vervou. Chválabohu, neboť Zelenkovo Te Deum je plné odvážných harmonických postupů, neotřelé zvukovosti a struktury. (...) Prostě Luksus nejvyššího kalibru."
La Montagne, Pierre-Olivier Febvret, 21/8/2011

Ovace pro Händelova Mesiáše
"...Publikum ocenilo sólisty, sbor, orchestr a dirigenta ovacemi ve stoje. Opatství zažilo velký okamžik a všichni svorně oceňovali výkony interpretů, a to včetně ministryně Nathalie Kosciusko-Morizet či senátora Jean-Françoise Le Granda..."
Les Heures Musicales de l'Abbaye de Lessay, Jean Marie Lecler, 8/2011

Collegium na festivalu v Sablé
Francouzský magazín Anaclase komentuje uvedení Zelenkových Responsorií pro hebdomada sancta na festivalu v Sablé, které Collegium 1704 provedlo dne 24. srpna 2011:
"Václav Luks s Collegiem 1704 interpetoval dílo s angažovaností, precizně a dramaticky. Pod extrémně přesným, až kaligraficky delikátním, vedením ukázali jak instrumentalisté, tak zpěváci všechny barvy tajemství a smyslnosti, komplexní architektury a muk vnitřního zmatku. Sbor zprostředkoval text utrpení jednotně, jasně a s mistrnou brilancí. V druhé části Miserere předvedla sopranistka Hana Blažíková (Gloria Patri) smyslný tón a sladké a zářivé výšky. Collegium 1704 je ideálním interpretem této hudby, která si konečně mezi posluchači našla své místo."
Anaclase – la musique au jour le jour, MP, 8/2011

Francouzský ministr kultury se zúčastnil koncertu Collegia 1704 v Sablé
"Francouzský ministr kultury a komunikace Frédéric Mitterrand se společně s paní Penelope Fillon a Její Excelence Marií Chatardovou, velvyslankyní České republiky ve Francii, zůčastnili koncertu souboru Collegium 1704 v kostele sv. Petra a Pavla de Mesley-Du-Maine u příležitosti 33. ročníku festivalu barokní hudby v Sablé. (...)Pod vedením renomovaného dirigenta a cembalisty Václava Lukse se soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 zasloužily o nadšené přijetí děl George Friedricha Händela, Antonia Vivaldiho a českého skladatele Jana Dismase Zelenky."
Ambassade de la République tchèque à Paris, 26/8/2011

Reportáž ze závěrečného koncertu festivalu Concentus Moraviae v podání Collegia 1704
"To, jak lidé odcházeli nadšení, naplnění muzikou, to je ten nejkrásnější dárek na závěr, který jsme mohli dostat." říká David Dittrich, ředitel festivalu.
Hustopečská TV, 7/2011 


diapasondorDiapason d'Or / Objev
"...Celé CD, od začátku až do konce, je důkazem preciznosti a vzácné stylistické dokonalosti  Collegia 1704. V nejlepším slova smyslu se jedná se o hudební zjevení."
Diapason, Jean-Luc Macia, 7/2011


Review: Antonín REICHENAUER – Koncerty
"...Collegium 1704 jakožto osobitý a sympatický ansámbl staré hudby střední velikosti avšak rozhodné zdatnosti hraje příkladně; to vás asi nepřekvapí, pokud jste někdy slyšeli ohromující Zelenkovu Missu Votivu v jejich podání. (...) Všichni tři sólisté — Sergio Azzolini na fagot, Xenia Löffler na hoboj a houslistka Lenka Torgersen — jsou znamenití; za normálních okolností bych byl jednoho z nich vyzvedl, ale to je skutečně obtížné, neboť všichni jsou hodní pozornosti stejně. Fantastický zvuk a dobrý booklet kvalitu nahrávky jenom strvzují.
Barokní nadšenci budou nadšení."
MusicWeb International, Brian Reinhart, 6/2011

REVIEW: RECORDING OF THE MONTH
(z recenze CD Zelenka Officium defunctorum ZWV 47, Requiem in D ZWV 46)
„...Harmonie jako jsou ty v 0:55 části memento mei Domine z Nokturna II a dále mě dovedou vyvézt z konceptu a podlamují se mi z nich kolena – jistě Zelenkův původní záměr s dodnes strhujícím účinkem. Officium defunctorium je plné takových okamžiků. (...) Christe eleison má skoro až jazzový nádech se svým doprovodným chalumeau – předchůdcem dnešního klarinetu, jehož zvuk škádlí vaše uši podobně jako ženský zpěv: takový barokní Benny Goodman. (...)
Je to pro mě rozhodně jedna z nahrávek roku 2011."
MusicWeb International, Dominy Clements, 5/2011


Vydařený záskok Raffaelly Milanesi na Pražském jaru

"...naprosto úžasné! Ouvertura začala v bryskním tempu a vyznačovala se perfektní sehraností, skvělými vstupy trubek a výborným houslovým sólem (koncertní mistryně Lenka Torgersen). Jistě nejen já jsem s fascinací sledoval i tympánistu (Daniel Schäbe), jak se pečlivě soustředí a jak odměřuje dynamiku. Známé Air bylo provedeno s velkou něhou a delikátností. Zbylé rychlé věty zazněly v bezchybném podání. Poslední dobou jsem navštívil několik koncertů Collegia 1704 a dovolím si prohlásit, že se jedná o orchestr světové úrovně. (...) Závratné Bourrée vyústilo do bouřlivých ovací publika i mnoha pochvalných výkřiků, které běžně slýcháme až na konci koncertů.
Sopranistce (...) vyšší tóny evidentně nedělají problémy, byly zářivé a lehounké, stejně jako koloraturní pasáže. V těchto zdobených úsecích si zpěvačka s gustem hrála s dynamikou. (...) Večer korunovala druhou árií z Antigony s náročnými virtuózními pasážemi."
OPERA PLUS, Pavel Šimáček, 17/5/2011

Postřeh k debutu Raffaelly Milanesi | Pražské jaro (včetně fotoreportáže z koncertu) 

"Nevzpomínám si na tak úspěšný festivalový debut spojený nadto se záskokem na poslední chvíli, jaký se podařil sympatické Římance Raffaelle Milanesi na večeru s Luksovým Collegium 1704. Protože se v jejím případě jedná o dost odlišný pěvecký typ než u původně ohlášené paní Jankové, nemohli jsme nakonec bezezbytku dostát charakteru avizovaného programu a z Bachových světských kantát zůstala pouze jediná. Náhradní program s áriemi Händlovy opery Giulio Cesare, kde se zpěvačka cítí doslova ve své kůži už od doby, kdy tuto roli zpívala hned po svém vstupu na profesionální scénu, stejně jako ukázky z Traettyho opery Antigona se ukázal možná z posluchačského hlediska ještě atraktivnější. Raffaella byla číslo od čísla lepší, ty nejkrkolomnější koloratury zpívala naprosto přirozeně s okouzlující lehkostí. Jednoduše italskou operní hvězdu bez hvězdných manýr – jsem ještě nezažil a myslím, že publikum to cítilo stejně. Uznání si ovšem zaslouží také Václav Luks, jehož zásluhou se Milanesi v Praze objevila a samozřejmě jeho výtečně sehraný mezinárodní kolektiv se specialisty na historické nástroje. Prostě každým coulem vzorová rodinka, do které italská sopranistka dokonale zapadla."

Antonín Matzner, www.festival.cz, 16/5/2011

Václav Luks hostem pořadu Před půlnocí na ČT

Umělecký šéf Collegia 1704 společně s ředitelem festivalu Pražské jaro Romanem Bělorem hovoří o nadcházejícím ročníku festivalu, na němž Collegium 1704 vystoupilo v neděli 15. května.

Česká televize, Petr Fischer, 11/5/2011


Gramophone_EditorsChoiceCD Zelenka: Officium defunctorum & Requiem je nahrávkou měsíce magazínu Gramophone

Čerstvě vydané CD Zelenka: Officium defunctorum & Requiem bylo oceněno prestižním Gramophone Magazine Editor's Choice a zvoleno jako nahrávka měsíce června 2011.


"...Václav Luks diriguje Officium defunctorum s širokodechou dramatickou energií; hudebníci a zpěváci Collegia 1704 hrají a zpívají s precizností a lyrismem. Ve výjimečném Invitatoriu můžeme slyšet úžasná hudební gesta v orchestrálních ritornelech a alt Markéty Cukrové se zde se sborem prolíná zcela plynule. (...) Lesní rohy, trubky a flétny vytvářejí okouzlující struktury v úvodní a závěrejné části slavnostního Kyrie, které obklopují půvabný zpěv Hany Blažíkové v 'Christe eleison'. (...) Odkrývá se nám tu skvostné mistrovské dílo."
píše David Vickers v recenzi pro Gramophone 14/4/2011, Ukázka z CD byla též zařazena do výběru Gramophone Player.

Recenze CD Jan Dismas Zelenka – Officium defunctorum ZWV 47, Requiem in D ZWV 46

"...Rekonstrukci pro účely současné nahrávky provedl na základě existujících materiálů Václav Luks. Její výsledek je kompaktní, nahrávka vynikající. Seznam účinkujících (...) přehlídkou nejlepších českých hudebníků. (...) Výtečná je i technická úroveň nahrávky: o důvod víc, proč si tuto nahrávku určitě obstarat."
Harmonie, Michaela Freemanová,05/2011


Vůdčí zelenkovští interpreti současnosti

(z recenze CD Zelenka Officium defunctorum ZWV 47, Requiem in D ZWV 46)

„...sólisté jsou výteční – může být ode mě neslušné upozornit pouze na jednoho z nich, ale citím potřebu zvěstovat další hvězdu nebes staré hudby v Čechách: kontraaltistka Markéta Cukrová to rozhodně dotáhne daleko (a to je poprvé, co něco podobného říkám!) – stejně jako ansámbl. Collegium 1704 je jedním z vůdčích zelenkovských interpretů současnosti. (...) Šťastné dny pro Zelenkovy příznivce.“
Early Music Review, BC, 4/2011

Američan okouzlil citem pro Händela

"...Händel je Mehtův "parádní" (ne však jediný) autor, při jehož interpretaci může čerpat z bohatého technického i výrazového arzenálu. Oslňoval například pružnými, rychlými běhy, dynamickými kontrasty a samozřejmě lahodným půvabem svého hlasu. Jeho vibrato působilo kontrolovaněji a citlivěji než na nahrávce. Třebaže kontratenor bývá někdy vnímám jako umělý hlas, pěvci jako Mehta dokazují, že v sobě může mít i energii, mužnost a emoci. Vrcholem večera se stalo kouzelně niterné podání árie truchlícího hrdiny z opery Radamisto. Koncert měl ještě jednu hvězdu, domácí soubor dobových nástrojů Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. I v jeho doprovodu a samostatných orchestrálních číslech bylo příjemné poslouchat krásný zvuk, souhru, vystavění frází a barevnost."

Recenze: koncert 90 %

MF Dnes, Věra Drápelová, 26/4/2011

Zasloužené ovace pro pěvce Mehtu
"...Pěvce doprovázel jeden z našich nejlepších souborů autentické interpretace staré hudby Collegium 1704, řízený Václavem Luksem. Mehta si vyloženě užíval spolupráce s tímto orchestrem, který měl možnost přednést řadu orchestrálních čísel (předehry a Concerto Grosso). Před železnou oponou umístěný orchestr sólistu doprovázel při áriích ze šesti oper (mj. Agrippina, Julius Caesar, Orlando) a po ovacích vestoje i v přidané árii z Rodelindy. Kouzelná práce s vysokým hlasem, jakož i výrazová bohatost při různých typech hrdinů přispěly k vynikajícímu dojmu z koncertu."
Právo, Vladimír Říha, 26/4/2011

Bravo Bejun Mehta

"...Jen málokdy jste svědkem takového splynutí interpreta se skladatelem. A když k tomu vedle nádherné muziky přidáte opojně krásnou barvu Mehtova falzetu, až neuvěřitelně skvělou hlasovou techniku a v neposlední řadě i přímo ukázkovou práci s dechem i precizní výslovnost, je o zcela výjimečný večer postaráno. (...) Bejun Mehta prostě pražské publikum přivedl úplně do varu a v závěru celé hlediště pochopitelně zvedl ze sedadel. Fascinující výkon. (...) Že si (i) s Händelem dokonale rozumí také Collegium 1704 v čele s Václavem Luksem, nebylo žádné překvapení. Bejun Mehta našel v Luksově souboru - bez přehánění řečeno - naprosto rovnoceného partnera..."
OPERA PLUS, Vít Dvořák, 25/4/2011

Stavovské divadlo aplaudovalo áriím kontratenoristy Mehty
"...Nadšené publikum po každé árii odměňovalo Mehtu dlouhotrvajícím potleskem a výkřiky "bravo". (...) Umění Mehty vyzdvihl i Leonard Bernstein, který o jeho debutovém albu Bejun z roku 1983 prohlásil: 'Je těžké uvěřit, kolik bohatství a zralosti hudebního porozumění je v tom dospívajícím chlapci.'"
ČTK, 24/4/1011 

Hlas pronikající hluboko do duše bude znít o Velikonocích v Národním divadle. Přijíždí Händelův "mesiáš" Bejun Mehta
Server iHNed.cz o nedělním koncertu Bejuna Mehty a Collegia 1704, 18/4/2011, ČTK

Collegium 1704 u Panny Marie Sněžné
"...Concerto grosso (č. 4 z op. 6) Georga Friedricha Händela potěšilo čistou hrou nástrojů, efektními rychlými větami a především neskutečně nádherným, procítěným Largem. (...) Neuvěřitelně jemný, čistý a procítěný zpěv všech hlasů Collegia Vocale 1704 byl dokonalým balzámem na uši, závěrečné Sepulto Domine muselo v každém zanechat ten nejhlubší dojem. (...) Úspěch koncertu u prakticky zcela zaplněného kostela byl ohromný..."
OPERA PLUS
, 18/4/2011, Pavel Šimáček

REICHENAUER — CD týdne na MDR
poslechněte si recenzi a CD!!

Úspěšný předvelikonoční koncert Collegia 1704
"...Desetičlenný sbor Collegium Vocale a ansámbl Collegium 1704s dirigentem Václavem Luksem interpretovali hudbu z tohoto hlediska s maximálním pochopením a opět se ukázaly přednosti malého obsazení..."
OPERA PLUS
, 3/2011, Pavel Šimáček

Collegium 1704, koncert bachovský i ty další
...Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse podalo naprosto skvělý výkon po všech stránkách, k němuž nelze mnoho dodat...
OPERA PLUS
, 2/2011, Pavel Šimáček


 
 

Collegium 1704 | mobil: +420 773 99 1704 | tel.: +420 246 052 456 | e-mail: info@collegium1704.com | adresa: Mánesova 813/4, 120 00 Praha, ČR

2013 © Collegium 1704
ČeštinaFrenchEnglishDeutsch